Cochet Antic

despre "frumusete la batranete si viata fara de moarte"

Liviu

Liviu este un mester ebenist (si) intarsier fara pereche. In opinia noastra unul dintre cei mai buni , daca nu si cel mai bun din Romania. Pe de o parte motiv de mandrie, dar in acelasi timp si de tristete, el insusi recunoaste ca nu este foarte greu sa fie unul dintre cei mai buni din tara, atata vreme cat mestesugul sau este pe cale de disparitie. Desi  foarte tanar inca, Liviu cauta deja pe cineva caruia sa-i transmita arta infrumusetarii nepretuite a lemnului; „Nimeni nu mai este dispus sa „fure” acest mestesug – spune domnia sa – asa cum eu am facut-o in preajma batranului mester ebenist de la care care am preluat stafeta„.

Masa cu sertar stil Boulle

Masa cu sertar stil Boulle

Desi mestesugul l-a invatat intr-un atelier, Liviu este exemplul maestrului autodidact care prin talentul sau, studiu si cautari asidue reuseste sa recreeze obiecte venite din alte timpuri – pentru noi cei de astazi parca din alte lumi . In era automatizarii si a functionalului, prin calitatea executiei si prin nobletea materialelor folositede realizarile sale par de domeniul  fantasticului.

Credem ca in cazul obiectelor iesite din atelierul domniei sale putem folosi fara ezitare cuvantul arta. Chiar daca vorbim despre reconditionari, restaurari ori reproduceri si nu de creatii propriuzise, maiestria lucrarilor a depasit demult sfera simplului obiect (si mestesug) de artizanat. Intr-un fel ii dam dreptate atunci cand spune „la ce bun sa mai creez si eu cand avem atatea bijuterii lasate de predecesori, mereu amenintate de degradare si distructie… Sunt suficiente cele care exista si au nevoie de priceperea mea, iar daca fabric altele noi o fac numai pentru a salva de la disparitie (si mai tarziu de la uitare) aceste minuni pe care ebenisti precum Boulle, Galle, Majorelle si atatia altii ni le-au lasat in serii destul de mici sau in exemplare unice, executate la comanda„.

Mesterul nostru nu este deci un designer, nu creaza modele, nu are un stil propriu, ci „doar” se multumeste sa (re)dea viata unor obiecte pe care nu le mai gasim decat in case memoriale, castele, mari muzee, sau doar in arhive fotografice.

Pana la urma pasiunea sa raspunde si unei functii economico-sociale, aducand la indemana unui numar mai mare de iubitori de frumos, stil si rafinament obiecte de o mare frumusete, altfel inacesibile celor mai multi dintre noi.

Credem ca lucrari de tipul celei prezentate in imagine – o masa in stil Boulle (reproducere stil) – depaseste cu mult expresia aproape insuficienta a cuvintelor noastre.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: