Cochet Antic

despre "frumusete la batranete si viata fara de moarte"

Childe Hassam sau intoarcerea unui „geniu abandonat” – Jurnal Nr. #1

Childe Hassam (se pronunta Hasm) a fost printre cei mai prolifici artisti plastici americani, unul dintre putinii adepti declarati ai scolii de „plein air” („Scoala de la Barbison”) in America si mai tarziu fondator si formator al scolii de impresionisti, un promotor entuziast al acestui curent in tara sa.

Acceptat cu greu de catre „academisti” este un caz atipic care a avut un parcurs ce nu ar fi lasat sa se intrevada evolutia sa artistica si gradul de maiestrie a tehnicii pe care urma sa o dobandeasca… Childe a fost un AUTODIDACT, iar prima sa lucrare in ulei este datata relativ tarziu, la varsta de 20 de ani fara sa fi beneficiat in prealabil de o educatie plastica in conditiile in care el incepuse „sa cocheteze” 🙂 cu grafica si desenul doar cu un an inainte.

Devreme, in adolescenta, viitorul artist manifesta inclinatii mai degraba pentru matematici si literatura, dar se distinge si prin talentul sau in disciplinele corpului, cu deosebire in box si natatie. De mic copil a demonstrat o fire determinata, capabil sa urmeze cu tenacitate si sa duca la indeplinire tot ceea ce-si propunea.  In tinerete si pe parcursul intregii sale existente a fost apreciat  pentru temperamentul sau voluntar, optimist, uneori putin prea intens si pasionat, dar in egala masura exigent fata de sine, capabil de autoironii caustice la adresa propriei persoane.

Childe a ajuns „la grafica” cumva silit de imprejurari, in urma unui incident nefericit, cand afacerea tatalui sau a disparut mistuita de flacarile marelui incendiu din 1872 care a redus la cenusa tot cartierul de activitati din Boston. Curand, ca urmare a acestei tragedii,  familia s-a vazut confruntata cu serioase probleme financiare si de subzistenta. La varsta de numai 13 ani impotriva insistentelor tatalui, hotaraste sa intre ca „stagiar” intr-un cabinet contabil pentru a-si ajuta familia, iar 4 ani mai tarziu decide sa paraseasca complet studiile si activitatile de birou pentru un post de muncitor intr-un atelier de gravura in lemn. A fost ocazia prin care viitorul artist a constientizat placerea si usurinta cu care desena.

In 1878, la varsta de 19 ani, Childe a inceput sa lucreze grafica pe cont propriu realizand la inceput comenzi mici cum ar fi picturi de panouri comerciale sau diverse grafici – sigle, antete pentru pentru firme, etc. Tehnica sa a evoluat atat de rapid incat in mai putin de un an incepe sa ilustreze carti pentru copii si chiar sa fie publicat in jurnalele vremii. La 21 de ani avea deja un „(re)nume” in breasla, ” the black and white man” (omnul in alb si negru), probabil datorita realizarilor sale intr-o paleta cromatica quasi-bicolora. Porecla nu era lipsita credem si de o urma de ironie la adresa saraciei cromatice a lucrarilor sale, a lipsei curajului de a folosi culoarea, ezitari probabil datorate absentei educatiei si bazelor in pictura.

Cityscape

Peisaj citadin – Boston (lucrare timpurie)

Tanarul viitor artist intelege necesitatea educatiei si studiului si decide sa se inscrie imediat la cursurile de natura vie dela Boston Art Club – un cerc sau mai bine zis atelier care functiona pe langa MIT. Din pasiune pentru studiu, dar si din dorinta de a face ironiile sa inceteze, Childe se lasa cuprins de frenezia incercarilor, experimentarilor si a lucrului. In 1823, la numai un an dupa inceperea cursurilor, de fapt atat a si adurat perioada sa de formare in cercul de la Boston, el reuseste sa organizeze prima sa expozitie individuala cu lucrari exclusiv in acuarela… de data aceasta „in culori”, in foarte multe culori.

Ce a urmat, pentru tot restul vietii, a fost practic o descatusare de energii creative, pentru unii chiar un fel de revansa permanenta a artistului fata de lipsurile reprosate lucrarilor sale timpurii; eliberarea si afirmarea perpetua a luminii si culorii in aproape toate lucrarile sale… Childe a devenit la doar 4 ani dupa debutul sau in pictura un artist  complexant de prolific care stapanea perfect forta si subtilitatile culorii, intr-o tehnica dificila in care greseala nu mai poate fi reparata – acuarela –  si indraznet ca putini altii, in contextul de atunci, dar nicicand fara justificare.

Faleza (Appledore)

Rock Cliff („Faleza” la Appledore – „perioada de mijloc”)

Tehnica sa preferata va ramane pentru o buna bucata de vreme  cea care l-a consacrat – acuarela – aspect care avea sa-l ajute sa se manifeste foarte timpuriu, inca de la primele lucrari si ca un virtouz al uleiurilor.

In acelasi an, 1823, dupa prima aparitie publica, a urmat un voiaj initiatic in Europa – Anglia, Olanda, Franta, Elvetia, Italia, Spania – pentru a vizita si studia „pleneristii” de la Barbizon si opera marilor maestri europeni. Opera lui Turner a fost cea care l-a impresionat, inspirandu-l cel mai mult si devenind unul dintre artistii preferati pentru studiu,  avea sa marturiseasca el mai tarziu. Exista anecdote care relateaza ca la intoarcerea din acest periplu european de numai 3 luni, Childe avea realizate peste 300 de de acuarele. Saizecisisapte (67) au existat cu siguranta pentru ca  au fost prezentate cu ocazia celei de-a doua expozitii personale organizate in 1984, de aceasta data strict pe tematica voiajului in Europa.

Spanish Steps - ("Scara spaniola" pictat in timpul primului voiaj in Europa)

Spanish Steps – („Scara spaniola” pictat in timpul primului voiaj in Europa)

Deosebit de prolific Childe a lasat in urma sa sute, poate mii de opere de arta si in ciuda rezistentei mediului academic si a numarului mare de lucrari, a avut sansa sa vanda foarte mult inca din timpul vietii, castigand o mica avere din munca si talentul sau. Calitatea artei sale a fost recunoscuta de catre critici relativ tarziu, in secolul XX (1917), cand acestia au acceptat impresionismul ca pe un curent major in arta moderna… Si cand cota si reputatia sa erau deja la apogeu. In 1920 primeste in sfarsit recunoasterea si onorul suprem din partea Academiei de Arte Frumoase din Pennsylvania  – Medalia de aur pentru realizarile sale de o viata.

Deja la adapost de grijile materiale, Childe calatoreste si picteaza in California, Arizona, Louisiana, Texas, Mexico si foarte mult in noul sau oras de resedinta East Hampton…Datorita numarului mare de lucrari si cotei ridicate, nu vor intarzia sa apara criticile, iar pe masura ce pictura americana „migreaza” spre realism, opera sa cade in uitare. Childe Hassam se stinge in 1935 in casa sa din Hamptom.

… Doar pentru 30 de ani, pana la „renasterea” interesului pentru impresionisti si a curentului „neo” in pictura americana din perioada anilor 60,  cand Childe Hassam a fost scos din „uitare” fiind reconsiderat un „geniu abandonat” al picturii americane si de ce nu, al celei universale. A fost nevoie de revirimentul brusc al impresionistilor pe pietele europene din anii 70, cand cotele acestora au atins valori „imposibile” pentru ca opera sa sa revina in atentia colectionarilor, unele dintre lucrarile artistului fiind vandute la preturi astronomice  egale cu cele ale marilor maestri europeni.

Aproape „necunsocut” in Europa, Childe Hassam  este artistul de referinta a scolii americane de impresionism. In prezent o lucrare a sa din ciclul „Flags” (steaguri), este una din cele doua lucrari plastice (alaturi de „Statuia Libertatii” pictata de Norman Rockwell) care decoreaza  biroul oval al Casei Albe.

                                                                                                                   – O-O Flo

                                                                                              *dupa surse documentare online

Reclame

Un comentariu la “Childe Hassam sau intoarcerea unui „geniu abandonat” – Jurnal Nr. #1

  1. Pingback: Evariste Carpentier | Cochet Antic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la Octombrie 11, 2013 de în jurnal şi etichetată , , , , , , , .
%d blogeri au apreciat asta: